Hvad er kronisk sygdom?

En kronisk sygdom er en livsændrende og langvarig sygdom eller en sygdomsforløb, der kan kontrolleres, men ikke helbredes og tit udvikler sig langsomt. 

Hvis en sygdom skal fortolkes som kronisk, anvendes det normalt når er sygdomsforløbet varer længere end tre måneder. Kronisk sygdom der er vedvarende og karakteriseres følgende:

  • Sygdommen har senfølger
  • Behov for langvarig behandling 
  • Behov for rehabilitering 
  • Behov for pleje
  • Fører til dårligere livskvalitet 
  • Tilstanden er vedvarende

Hver femte voksne lever i dag med mindst en kronisk sygdom. Det betyder at 20% af danskerne over 18 år har en af de hyppigste kroniske sygdomme og ud af dem har 15% flere sygdomme samtidig.

Livet med en kronisk sygdom kan svække ens immunforsvar. Det betyder at man kan være i en øget risiko for at blive smittet, fordi immunforsvaret ikke helt virker som det skal. Kroppen mindsker sin evne til at bekæmpe infektioner på og betyder, at her er kronisk syge også i øget risiko for komplikationer under eks. lungebetændelse, influenza- og virusforløb.

Visse sygdomme eller lidelser kan forebyggelse være et effektivt i forhold til, at reducere den mulige udvikling af sygdommen og den effekt. Tidlig opsporing af sygdommen, jo større muligheder er der for at forbedre prognosen og forebygge forværring 

Det vigtigste for kroniker, er at leve med sin sygdom. Kronisk syge skal hjælpes til hjælp til selv-hjælp og finde den røde tråd i livet med en kronisk sygdom. 

Behandlingen af en kronisk diagnose består af mange forskellige sundhedsfaglige indsatser i løbet af et sygdomsforløb. Det er utrolig vigtigt, at der sikres sammenhæng mellem indsatserne, derfor skal kronisk syge opleve et godt sammenhængende mellem de involverede mod et fælles mål for forløbet. 

Spørgsmål som Hvad er kronisk sygdom? – Hvad er kronisk sygdom?  – Hvad er en kronisk sygdom? – Hvad betyder kronisk sygdom? – Kronisk sygdom hvad er det? Er tit de spørgsmål vi søger, når livet rammer en krise.

Derfor en kort intro til ”hvad” livet som kronisk syg er.  

Kilde:  SSI

Læs om mig 

Kursus 

Foredrag