Den skjulte kronisk sygdom

Lisbeth Snede (ude), single portræt
Tro på at DU er god nok, du har ikke valgt et liv som kronisk syg patient.

Når vi bliver syge. Er vi hårde nok ved os selv med dårlig samvittighed over alle de ting vi ikke kan længere. DU behøver ikke finde dig i, at andre skal nedgøre dig endnu mere. For hvad ved raske egentlig om det liv DU lever?

Husk! DU er ikke selv skyld i din sygdom!

…eller er jeg?

Jeg er en af dem, der har den skjulte udfordring i hverdagen i livet med gigt, en kronisk sygdom. Jeg lever i det, jeg mærker det hver dag! Jeg er et godt eksempel på hverdagslivet af en skjult kronisk sygdom.

Hvad er livet med en skjult kronisk sygdom? For små 20 år siden kom den første biologisk medicin til Danmark og for mange en stor redning i hverdagen. Mig selv inklusive. Jeg elsker mit biologiske medicin. Jeg har udfordringer ved at, omverden har svært ved at, se at, jeg er syg.

I mange år har det at have en gigt-sygdom, været væsentlige synligere end det er i dag, for mange gigt-patienter.

Det betyder at, jeg blandt andet har nogen store udfordringer med at, det en skjult ting for andre at se. Det giver anderledes udfordringer med omverden, da jeg ikke synlig fremtoner som en gigt-patient. Det var anderledes i starten af min sygdoms forløb. Der var der ingen tvivl om, at jeg havde leddegigt og var ret syg, især synligt syg. Min krop have hævet led og betændelse tilstand, der ikke var til at, skjule.

I lange perioder at tilpasningen med medicinering var jeg derfor synlig syg. Det forstod omverden ret godt – de kom med bemærkninger og kommentar der forventes i en synlig sygdoms periode.

Da jeg endelig fik min medicinering på plads. Og begyndte at leve. Få et godt liv med leddegigten. Alt er relativt, men så godt som jeg kunne med en kronisk sygdom) kom de virkelige problemer. Jeg har igennem tiden haft mange udfordringer med en kronisk og med årene også en skjult sygdom. Både på arbejdsmarked og i privatlivet. Forneden kan du læse nogle få af de referencer jeg har fået igennem tiden. Der er helt sikkert flere som har hørt de samme.

– men derfor får du dem alligevel.

De små bemærkninger, som kronisk syge tit får

Smiler du og er glad, bliver du mødt med kommentaren: – “Jeg troede du var syg”!
Smiler du ikke, bliver du mødt med kommentaren: – “Op med humøret, Vær positiv, så bliver det hele lidt bedre”.

Deltager du i socialt sammenhæng så vær forberedt. Der er ikke for at de er glade for at se dig der. Men fordi de ikke forstår at du orker at komme, da du er syg. Lader du være med at deltage i sociale sammenhæng. Kommer kommentaren: – “Men du har jo godt af at komme ud blandt mennesker”.

Laver du noget, så forbered dig på kommentaren: – “Kan du godt det når du er syg”?
Laver du ikke noget, så forbered dig på kommentaren: – “Du må da kunne lave et eller andet”.

Et hvert svar på spørgsmålet: hvordan har du det? – vil altid være et forkert svar! Enten fordi du er FOR positiv eller FOR negativ.

Vær altid klar til at forklare og forsvare. Hvorfor du gør det du gør i enhver situation. Og vær´ klar over at dine svar altid vil være genstand for en diskussion.

“Friske” personer vil kappes om at fortælle dig løsninger på alle dine problemer – De har jo holdt sig raske!!

Folk der er tæt på dig, forvente ikke opbakning. De mener jo at have fattet at du er syg. De behøver ikke at høre om det, eller behøver støtte dig i undersøgelser op/ned ture mm.

Mange mener at være i deres ret til at fortælle dig. Hvordan du skal opføre dig. Fortælle dig, at du ikke skal tale om sygdom. Fortælle dig at du er negativ, osv.

De VED jo hvilken kamp DU kæmper hver dag
uden at DU rigtig betro dig til dem!

 

Tro på at DU er god nok. Du har ikke valgt et liv som kronisk syg patient. Når vi bliver syge, er vi hårde nok ved os selv med dårlig samvittighed. Ud over alle de ting vi ikke kan længere. Ønsker vi må lægge på hylden for at finde nogle nye ønsker i livet i det nye normale.

DU behøver ikke finde dig, i at andre skal nedgøre dig endnu mere. For hvad ved raske egentlig om det liv DU lever?