12 FAKTA AUTOIMMUN

Nicole Nordjos

Jeg faldt over en artikel fra Nikole Nordljos, 12 fakta om autoimmunne sygdomme i USA om det stigende problem i USA med autoimune sygdomme, som beskriver på hendes blog.

Den måtte jeg da lige gengive på min blog, for den fortæller så meget om det som vi i Danmark godt ved er rigtig. At vi har herhjemme har flere og flere som får konstateret en form for kronisk sygdomme og lidelser. Desværre også flere og flere yngre mennesker, som får konstateret en form for autoimmun sygdom – DET går den forkerte vej…

Nikole Nordjos, har nu gengivet en undersøgelse som er lavet i USA og der helt klart viser det stadig voksende problem inden for området. Jeg fandt artiklen motiverende for mit arbejde, med at få ØGET fokus på gigtsygdomme generelt.

1. Autoimmune sygdomme er vokset til at være et større problem end kræft og hjertesygdomme.
Kollektivt, autoimmune sygdomme er den mest udbredte sygdom i USA – det er i hvert 5 person.

“Ifølge National Institutes of Health eller NIH, 23,5 millioner amerikanere har en autoimmun sygdom. Til sammenligning kræft påvirker op til 9 millioner og hjertesygdomme op til 22 millioner. 23,5 mio er et meget beskedent estimat af autoimmune syge sygdom, når man tænker på at det er en groft underdiagnosticeret sygdom.
I betragtning af dette, samt det faktum, at NIH kun set på 24 autoimmune sygdomme ud af over 80, respekterede myndigheder såsom den amerikanske autoimmun sygdom Association eller AARDA, anslår, at antallet er mere præcist nær 50 mio.” 

2. På trods af at autoimmun sygdom er en tydeligvis voksende epidemi, en fordobling i løbet af de sidste tre årtier.
90 procent af amerikanerne kan ikke nævne en enkelt autoimmun sygdom. Det sammen er faktisk det som vi oplever i Danmark. Men ved godt det er en sygdom, men hvad er det lige det er?

Det er en skjult krise i følge undersøgelsen i USA – men kan vi ikke koble den på herhjemme? Der skal øget opmærksomhed på problemet og det er ikke kun for de mennesker, der har en autoimmune sygdom, men for dem, der i henhold til den forbløffende vækst i antal, uundgåeligt vil også se det i øjnene for vores samfund.

3. Lægens og forskere forstår stadig ikke engang  problemet.
Glem alt om at finde en kur, fordi vi ikke engang har opdaget, hvad der forårsager problemet endnu. Tanken om, at immunsystemet faktisk kunne angribe sin egen krop blev ikke opdaget før 1950’erne. Så sent som 1980’erne, blev medicinsk skoleelever stadig bliver undervist forkerte antagelser om immunologi. I dag er lægerne stadig travlt med at forstå problemet helt.

4. Det er en af de øverste 10 dødsårsager for kvinder op til en alder af 64 og kvindelige børn.
Den højere forekomst af autoimmun sker hos kvinder, hvilke betyder, at en bliver ødelagt af den. Men kvinders sundhed fortalere har stadig ikke optrappet og imødekomme behovet for øge fokus på netop dette problem.

5. De typer af autoimmune sygdomme, der er multiplicere – bliver identificeret mere.
I 1992 var der ca. 67 kendte autoimmune sygdomme og andre 20 stærkt mistænkt for at være autoimmune i natur. Der er nu mindst 80 og antallet vokser og mistanke mindst 40 yderligere sygdomme ved at have en autoimmun basis.

6. De fleste autoimmune sygdomme er invaliderende, nogle er livstruende, og alle kræver en levetid på behandling.
Autoimmun sygdom er en kronisk tilstand – der er ingen kur, kun en levetid på behandling minimere symptomer.

7. Behandlingen af autoimmune sygdomme resulterer i langsigtede ødelæggende virkninger.
De behandlinger, der anvendes til at minimere symptomer har forfærdelige, permanente bivirkninger såsom pludselig og permanent blindhed, undertrykt immunforsvar, knogleskørhed, nedsat muskelfunktion, højt blodsukker, og mere. Mennesker med autoimmun sygdom ofte bliver fanget i en fatal nedadgående spiral af sygdom og behandling, som forårsager mere sygdom, der har brug for mere behandling.

8. Kvinder har en ekstremt høj risiko for autoimmun sygdom.
En ud af 12 kvinder og én ud af 20 mænd i USA, vil udvikle en form for autoimmun sygdom i deres levetid, viser nye undersøgelser. Blot ved at være født som kvinde, du har en betydelig risiko for at udvikle en autoimmun sygdom. – virkelig fede ods..

9. Autoimmunitet er endnu ikke blevet omfavnede som en kategori af sygdom af det medicinske samfund.
Mens andre sygdomme som kræft har en paraply-lignende dækning af pleje som onkologi, har autoimmun sygdom ikke set en enhedsfront i sundhedsvæsenet. Det betyder, at patienter med autoimmun sygdom nødt til at se en bred vifte af specialister og praktisk at holde styr på deres egen sundhedspleje på tværs af flere læger, der ikke rådføre sig med hinanden.

-det er det, som mit frivillige arbejder gå ud på – FÅ ØGET FOKUS på livet med en kronisk sygdom-og/lidelse. 

10. Hvis du har en autoimmun sygdom, du er en øget risiko for en anden autoimmun lidelse.
Mennesker med autoimmune sygdomme udvikler ofte sekundære eller flere autoimmune sygdomme. Når immunsystemet er beskadiget det har potentiale til fortsat at reagere på sin egen krop i flere fejl.

11. Autoimmune sygdomme koster sundhed industrien omkring 1 milliard hvert år.
Kronisk sygdom stemmer overens op en kæmpe fane i medicinske omkostninger. Den livslange natur af autoimmune sygdomme gør det dyrt at passe. ( I Danmark kan vi allerede nu se virkningen af omkostninger på biologisk medicin, hvilke gør at, der tilbydes kopi præparater i stedet for original medicin)

12. Det er den 4. største årsag til invaliditet blandt kvinder i USA.
Ikke alle handicap er synlige. Autoimmune sygdom er en usynlig sygdom, fordi den ramte ikke altid ser udad syge. Alligevel autoimmun sygdom formår at rangere forbløffende højt på årsager til kvinders handicap.

Kilde:Nikole Nordjos

Du kan læse mere om mig her eller booke mig til en problemstilling du eventuelt har personlig eller i din virksomhed, mulighederne er mange.